8 listopada – Dzień Zdrowego Śniadania

8 listopada uczniowie naszej szkoły po raz kolejny obchodzili „Dzień Zdrowego Śniadania”.  Przygotowania rozpoczęły się już kilka dni wcześniej zajęciami dotyczącymi zdrowego odżywiania oraz niepodważalnej roli śniadania w diecie nie tylko dziecka. Na korytarzach zostały porozwieszane plakaty zachęcające do spożywania zdrowego drugiego śniadania przygotowane przez uczniów na wcześniejszych zajęciach. 

Dziś od rana dzieci wspólnie z wychowawcami  przygotowywali i spożywali smaczne i zdrowe drugie śniadania. Obok tradycyjnych przekąsek z sałatką, ogórkiem, jajkiem, pomidorem czy szynką, były również owocowe sałatki. Kanapki były bogate w witaminy i wyglądały „przekolorowo”. Dziewczynki i chłopcy  podczas przerw częstowali innych uczniów i pracowników szkoły samodzielnie przygotowanymi smakołykami. Wszyscyzajadali  kanapki, które stanowiły zastrzyk energii do dalszej wytężonej pracy na kolejnych zajęciach edukacyjnych.  Były to wspaniałe zajęcia uczące dzieci  samodzielności,  zdrowego odżywiania oraz integrujące społeczność szkolną.

Koordynatorzy akcji: Helena Paradowska, Edyta Haponiuk

Promocja zdrowej żywności w świetlicy.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu uczniowie mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. Dlatego w naszej szkole uczestniczymy w „Zdrowym Śniadaniu”. W dniu 8 listopada 2019 r. uczniowie przebywający na świetlicy, wykonali plakaty zachęcające do prawidłowego odżywiania się. Przygotowywanie plakatów połączyliśmy z przypomnieniem przede wszystkim ważnej roli śniadania, zwłaszcza dla młodych, rozwijających się organizmów, ale także zasad zdrowego odżywiania, wartości odżywczych warzyw, owoców i wybranych produktów.

J. Chaber